Waar komt die naam De Olifant toch vandaan?

Een vraag die we vaak krijgen! Het is natuurlijk ook een wat ongebruikelijke naam voor een Italiaans restaurant. Voor het antwoord duiken we de geschiedenis in. Het pand stamt waarschijnlijk al uit de achttiende eeuw. De foto hiernaast dateert uit begin 1900. De Straatweg was, tot de opening van de A2 in 1954, de belangrijkste verbindingsweg tussen Utrecht en Amsterdam. Ook was er bij De Olifant eeuwenlang een veerdienst over de Vecht naar het Zandpad. Een prachtige plek voor een herberg dus!

In het begin van de 19e eeuw gaf Napoleon de opdracht om de weg te verharden als onderdeel van de Route Impériale 2. Dat zorgde voor nog meer verkeer, van bijvoorbeeld Van Gend & Loos. Zij onderhield via de Straatweg een koeriersdienst tussen Amsterdam en Utrecht. Het verhaal gaat dat de naam De Olifant afkomstig is van de grote, imposante wagens die alleen over verharde wegen konden rijden en die bij deze herberg stopten voor het verversen van de paarden. De zogenaamde Oliphantenwagens.

Frank & Nelienke

Sinds januari 2020 zijn wij, Frank & Nelienke, de trotse eigenaren van De Olifant. Frank was hier op dat moment al een aantal jaar chef en Nelienke werkte op de HR-afdeling van grote energieleverancier, maar had steeds meer het idee dat ze niet op juiste plek was. Dus toen de mogelijkheid zich voordeed, was de keuze snel gemaakt!

En toen kwam na 2,5 maand Corona...

Al met al hebben we een heel ongebruikelijke en pittige start achter de rug, maar we zijn er nog! (Dat was zonder alle lieve, loyale gasten & collega´s overigens nooit gelukt.)

Leuk om te weten is dat Frank als 13-jarig jochie al bij De Olifant werkte als afwasser. Vervolgens is hij hier aan de slag gegaan als leerling-kok en jaren later, na wat omzwervingen en heel veel ervaring rijker, als chef-kok teruggekeerd. Frank voelt zich enorm verbonden met deze plek.

Nelienke heeft jarenlang als bedrijfsleider in de Amsterdamse horeca gewerkt en is nu, na haar uitstapje in het bedrijfsleven, weer helemaal op de juiste plek.